Счита се, че на този ден Крайцерът Аврора“ е дал началото

...
Счита се, че на този ден Крайцерът Аврора“ е дал началото
Коментари Харесай

На този ден през 1917 година крайцерът Аврора дава началото на Великата октомврийска революция

Счита се, че на този ден Крайцерът „ Аврора “ е дал началото на революцията с изтрел от оръдията, само че по въпроса има много разногласия.

Октомврийската гражданска война, наричана също Октомврийско въстание, Болшевишки прелом, Октомврийски преврат и други сходни, е едно от най-значимите събития на ХХ век, случило се в Русия през октомври 1917 година и оказало въздействие на международната история за десетилетия напред. Официалното ѝ наименование в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция (ВОСР).

Процесът на определяне на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя, стартира на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 година в столицата Санкт Петербург. По създание тя е въоръжен преврат и подмяна на Временното държавно управление, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година.

Резултат от революцията са Гражданската война, свалянето на Временното държавно управление и идването на власт на държавно управление, образувано от Втория общоруски конгрес на препоръките, в който безусловно болшинство от делегатите имат болшевиките и техните съдружници левите есери, поддържани от някои национални организации, дребна част от меншевиките-интернационалисти и някои анархисти. През ноември 1917 година новото държавно управление получава поддръжката на болшинството на изключителния Конгрес на селските депутати.

Временното държавно управление е свалено от въоръжено въстание на 25 – 26 октомври (7 – 8 ноември по нов стил), чиито основни ръководители са Владимир Ленин, Лев Троцки, Яков Свердлов и други Непосредственото управление на въстанието се реализира от Военно-революционния комитет на Петроградския съвет, в който влизат и левите есери. Успехът на въстанието се дължи на поддръжката на забележителна част на народа, бездействието на Временното държавно управление, неспособността на меншевиките и десните есери да предложат действителна опция на болшевизма.

Оценки

Съществуват необятен набор оценки за Октомврийската гражданска война: за едни това е национална злополука, прекъснала естествения ход на развиване на предреволюционна Русия, довела до революция, закъснение от другите страни и определяне в Русия на тоталитарна система на ръководство (или наопаки – към края на Велика Русия като империя).

За други Октомврийската гражданска война е най-великото прогресивно събитие в историята на човечеството, оказало голямо въздействие на целия свят, разрешило на Русия да избере некапиталистически напредничав път на развиване, изкарало страната от вековната назадничавост, обезпечило невъобразим по-рано напредък на стопанската система, науката, промишлеността и селското стопанство, ликвидирала феодалните порядки и през 1917 година по-скоро избавила страната от злополука. Според руската историография октомври 1917 година е исторически съдбоносен и неминуем завършек на пътя, по който „ националните маси “ са тръгнали умишлено и под управлението на болшевиките, водещ до освобождението на всички нации по света.

Между тези две крайни гледни точки има и необятен набор от други отзиви на историци по целия свят, опитващи се да дефинират що за събитие е Октомврийската гражданска война.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР